Friss topikok

  • Napcsapda: szia! egy teleszkópos horgászbot-szerű "alkatrészre" volna szükségem egy fejlesztéshez, amelyet s... (2016.09.12. 20:33) Horgászbotot építek, mert túl sok a horgászbotom
  • Chayenne: Jó, hogy ezt leírtátok.....bár előbb-utóbb én is láttam volna. Akár hová csöppenek, nem kell sok i... (2016.02.07. 17:12) Feedert mindenre!
  • Chayenne: Irtó jó írás! Élmény volt olvasni! 10-15 éve pergettem utoljára aktívan, és hát most jött el az id... (2016.02.07. 07:30) Pergető cucc
  • Chayenne: Nagyon jó írások.....de azért a kiegészítő cucc mizériát olcsóbban is meg lehet úszni, minthogy ma... (2016.02.07. 07:15) Motyók, amikre mindenképp szükségem van
  • DunaiHorgaszat: Annyit fűznék hozzá, hogy ha a Dunára mész( fővárosi szakasz pl, vagy Petróleum öböl ) és csak a l... (2012.09.04. 12:48) Feeder cucc

Rod pod - vau módra

2012.03.13. 19:26 vau

Feleim!

Vajúdtak a hegyek és rod podot szültek. Mivel minden második nap, amikor a statisztikákat nézem, rá kell, hogy jöjjek, hogy a feederezés és a rodpod kapcsán téved ide minden második ember, ezért hallgatva a közösségi nyomásra az egyik legolvasottabb (és egyben legsemmitmondóbb) bejegyzésem folytatásaképpen örömmel jelentem, hogy kitaláltam a frankót.

Na persze lehet, hogy nem olyan igenigen frankó, de mindenképp ígéretes. Legalább is nekem az. És sokáig féltem, hogy kiteszem és ellopja valaki az ötletet, de végül is a creative commons licensz védi. És nem is húzom nagyon tovább az időt.

Szóval volt itt visszacsatolás a dologról. A szépemlékű Vario feeder pod egyértelműen szar kivitelezésű, javíthatatlan hulladéknak bizonyult. A minap megtaláltam a hasznavehetetlen maradványait a teraszomon és kivágtam a lomtalanítás alkalmával. Egy valamire kiváló volt viszont: alapkoncepciónak. 

A minőség csúcsát képviselő Vario rod pod


Ahelyett, hogy a sokadik középső alátámasztású rodpodot megrajzoltam volna, el kellett gondolkoznom azok hiányosságain. 

- Egyértelmű stabilitási probléma: ha nem 20kg a rodpod, akkor bizony felborul. Egyetlen kivétel az általam a mai napig használt Fox Eclipse, amibe szerelmes vagyok. Ez, a vihartalpaival kiegészítve briliáns eszköz.

- Méret: ugyan nem érdemel külön teljesen külön pontot, de ezek a podok nem hátizsákbarát méretűek. Egy nagyobbacska botzsákba pontyozáskor simán beleférnek, ilyen mókákra meg az ember úgyis utánfutóval megy, de most a leszúrók helyettesítése volt a cél.

Ami nem kis cél egyébként. Testvérek között is, két hárombotos kereszttartóval és négy inox leszúróval nagyon nehéz versenyre kelni mind méret, mind súly tekintetében. Persze nem lehetetlen.

A négylábú podokat azonnal elvetettem. A kategória császára, a Solar Worldwide (mások szerint a Fox Sky, vagy valami egzotikusabb) nagyon nehezen űberelhető. A worldwide a kompakt rodpod kategóriában a non plus ultra, sajnos ezzel kénytelen voltam kiegyezni. Ezen felül a karbonbetétes megoldás egy iparművészeti remek, ami egy darabig el is vette a kedvem a próbálkozástól.


 

Aztán az arcomba robbant egy Korum folyóvízi bottartó állvány, amitől olyan lelkes lettem, mint amikor évtizedeknek tűnő vörösboroskólázás után kamaszkoromban rájöttem, hogy létezik ízesített vodka.

rodpod-folyo_1.jpg

 

De mint ahogy az ember gyorsan átszokik a pálinkára, a viszkire, vagy a diétás Budweiserre a rendelkezésre álló tesztoszteronmennyiség függvényében, úgy én is rájöttem ennek a koncepciónak a hatalmas hibájára. Állóvízen, szélben sajnos hasznavehetetlen, mert nem lehet a spicceket kellően közel lógatni a vízhez.

A katarzishoz segítségül kell hívnom szerény fotosop képességeimet:

vau-rodpod.jpg 

A konstrukció előnye, hogy a négy leszúrónyi súlyt tudjuk tartani, stégen és köves talajon megfelelő stabilitást biztosít és kellően rugalmasan használható, amelyet az alábbi mórickarajzzal szeretnék demonstrálni.

rodpod-hasznalat.jpg

A pod alkalmas arra, hogy leszúrva a Variohoz hasonló stabilitást kölcsönözzön az oldalirányú kapásnál, felállítva (kiegyenesítve) a hátsó leszúrót hozza a folyóvízi podok stabilitását, illetve vízszintbe helyezve hagyományos "négylábúként" funkcionáljon.

Hát ennyi.

Hamarosan igényesebben megrajzolom, viszem a rajzokat egy inoxos mesteremberhez és gyártatok magamnak belőle egyet, hogy rájöjjek, hogy miért rossz. Persze szívesen várok minden építő és leépítő kritikát.

Tudjátok, az elsőt az ellenségemnek, a másodikat a barátomnak, a harmadikat magamnak.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kahuna.blog.hu/api/trackback/id/tr924314838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duba69 2012.03.14. 12:50:32

Igértem, hogy szétcincálom a konstrukciót...
... de kicsit jobban belegondolva, egész pöpec.
Tessen méretarányosan megrajzolni, hogy hihető legyen a tól-ig állíthatóság! Mert a "móricka rajzon", a 2-es nézeten ölég nagyvonalú az a két láb. :)
És ha még esetleg a buzz bar-okat befordíthatósra terveznéd...

duba aki szeretnéélőbentesztelni

duba69 2012.03.14. 12:53:47

Igértem, hogy szétcincálom a konstrukciót...
... de kicsit jobban belegondolva, egész pöpec.
Tessen méretarányosan megrajzolni, hogy hihető legyen a tól-ig állíthatóság! Mert a "móricka rajzon", a 2-es nézeten ölég nagyvonalú az a két láb. :)
És ha még esetleg a buzz bar-okat befordíthatósra terveznéd...

duba aki szeretnéélőbentesztelni

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.03.14. 14:06:56

Hát két hozzáfűznivalóm van: egyrészt most a HIT csarnokban találtam egy úriembert, aki magyarországon készít inox bottartókat és podokat, ez ihletett, hogy elviszem hozzá a terveket és legyártatom vele.

A móricka rajzon a kettes változatot úgy kell elképzelni, hogy az első lábak és a törzs által bezárt szög változtatható lenne, ezért hosszabb lábakat is fel lehetne csavarozni, és így már életszerűbb a kettes rajz.

A buzzbar befordíthatóságát töredelmesen megvallva nem értem. :P

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.03.14. 14:49:19

Ja, mellesleg ha bizonyos súly felett van, akkor kidobom és újrakezdem :)

duba69 2012.03.20. 19:13:29

@vau:
Akkor csak kell majd terveket csinálni, de minimum méretarányos skicceket. Adsz magadnak határidőt, vagy segítsek találni egy megfelelő dátumot? :o))))

Hello, hello! Ha már hosszabb lábak is lesznek, akkor lassan bukod a négy leszúrónyi súlyt! Vagy valamit félreértettem? :o)

Befordítható buzz barról:
Sekélyes elmémben egy olyasmi cucc vetődött fel, amit nem kell szétkapni használaton kívül. Illetve egy darabban lenne szállítási állapotában is. Hiirtelen úgy képzelném, hogy a buzz két félből állna, és szállításkor a jobb- és baloldali részét (egy a pod tengelyére merőleges tengely mentén) le lehetne hajtani. Használathoz pedig derékszögben mindkét felet felhajtani, ebben a helyzetben csavarral rögzíteni. Ez lehetőséget nyújtana akár arra is, hogy eltérő szögben lehessen rögzíteni a két felet. (Rövidebb picker bal oldalon - bal tartó a pod alja felé kb. 45-60 fokban rögzítve, míg jobb oldalon mondjuk egy feedernek a merőleges pozícióban fixált buzz fél tökéletes.)

Kapísi?

duba az agyamentinnovátor

duba69 2012.03.20. 19:18:02

@vau: "Ja, mellesleg ha bizonyos súly felett van, akkor kidobom és újrakezdem :)"

Nem pocsékol a drága anyaggal! :o)))
Befutott konstrukciók anyagát megnézi, oszt' kopp.
Ne kelljen már minduntalan feltalálni a kereket! :o)))

duba a földhözragadt

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.03.20. 19:29:23

@duba69: Naaagyon elmés a buzz bar! Tetszik. Prototípusba nemtudom, én azért gondolkoztam gyári buzzbarokban, hogy ne kelljen "újra feltalálni a kereket".

A hosszabb lábakkal ugyanaz a helyzet, jó lenne alap csavaros adapter, hogy bárki tetszés szerinti lábakat hozzá tudjon rakni.

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.03.20. 19:32:59

@duba69: igazából a "fő szárat" is úgy akartam eredetileg, hogy gyári solar vagy egyenértékű leszúróval, hogy kb ennek a továbbfejlesztése legyen speciális adapterekkel:

www.prpproducts.co.uk/
süti beállítások módosítása