Friss topikok

  • Napcsapda: szia! egy teleszkópos horgászbot-szerű "alkatrészre" volna szükségem egy fejlesztéshez, amelyet s... (2016.09.12. 20:33) Horgászbotot építek, mert túl sok a horgászbotom
  • Chayenne: Jó, hogy ezt leírtátok.....bár előbb-utóbb én is láttam volna. Akár hová csöppenek, nem kell sok i... (2016.02.07. 17:12) Feedert mindenre!
  • Chayenne: Irtó jó írás! Élmény volt olvasni! 10-15 éve pergettem utoljára aktívan, és hát most jött el az id... (2016.02.07. 07:30) Pergető cucc
  • Chayenne: Nagyon jó írások.....de azért a kiegészítő cucc mizériát olcsóbban is meg lehet úszni, minthogy ma... (2016.02.07. 07:15) Motyók, amikre mindenképp szükségem van
  • DunaiHorgaszat: Annyit fűznék hozzá, hogy ha a Dunára mész( fővárosi szakasz pl, vagy Petróleum öböl ) és csak a l... (2012.09.04. 12:48) Feeder cucc

Feedert mindenre!

2011.12.14. 20:45 vau

Persze, hogy nem. 

Korábban pedzegettem, hogy mennyire megaláztam magam egy alkalommal, amikor nem evett a ponty, viszont a csuka annál inkább. Sok feederbotot elkoptattam, figyelmesebbek láthatták korábbi írásaimon, hogy a haldorádós marketinggépezet a legelején engem is beszippantott. Egy kicsit írnék a jelenségről, ami látszólag egyeduralkodóvá vált a magyar horgászok körében. 

A Haldorádó és ezzel együtt Döme Gábor egy ígéretes karriert indított el azzal, hogy annak idején nagyon sokat tett a különféle feederes módszerek bemutatásáért és persze egyúttal a Spro márka népszerűsítéséért. Az akkori hiteles filmeket alapul véve ez egy rendkívül jól megalapozott stratégia volt. 

Adott volt:

- Egy alapvetően ismeretlen és jó módszer

- Egy alapvetően azért nem annyira mainstream márka

- Egy ügyes és szerethető horgász, aki nem volt rest a tapasztalatait megosztani.
 

Az, hogy hogyan lett ebből:

- Egy teljesen univerzálisnak tekintett kizárólagos csodaszer

- Egy Magyarországon magasztalt Robin Hood jellegű (szegényeknek megfizethető, hihetetlen minőségű) márkacsalád

- Egy hiteltelen és pénzsóvár, csodakarkötőt áruló, kétdimenziós reklámfigura


...nos ezért mindannyian felelősek vagyunk. A szép lassan az elhatalmasodó feedermániában, ahogy a kiindulópont esszenciája lassacskán kikopott és felváltotta azt a pirított pellet packos őrjöngés, úgy gyarapodott a vallási áhitattól megrészegült tábor a hamis apostolaival, akik aztán hangos bégetéssel szépen lassan bevették magukat minden víz partjára, minden fórumra. A kritikátlan elfogadása bármiféle féligazságnak és az önkéntes promóciója bárminek, aminek köze van a kékruhásokhoz egy olyan betegség, ami a csendes többséget - akik érzik, hogy talán nincs minden teljesen rendben - lassan nettó szótlanságra kárhoztatja.

Mielőtt démonizálnám a haldorádót és de facto megsejteném benne az antikrisztust, gyorsan elvarrom a szálat azzal, hogy egy kétes értékű specializációval (horgásszunk 140 méterre Spro botokkal és Nevis orsókkal kizárólag pontyra) gazdagabban itt állunk 2011 végén és saját magunk korcsosítunk el módszereket, amiket odaát a szigetországban, vagy akár csak közvetlenül a szomszédságunkban szeretettel űznek.

Jelenleg teljesen kitenyészett egy olyan réteg, akik meg vannak róla győződve, hogy nincs alkalmasabb módszer pontyozásra, nincs hatékonyabb lehetőség az etetőanyag célzott bejuttatására és ad abszurdum kényelmesebb módszer éjszakára, mint a feederezés.

Ami persze hazugság, amit nem túl bonyolult megcáfolni. De ha megpróbálod megcáfolni, természetesen azonnal bojlis démonná válsz, még ha egészen addig eszedbe sem jutott volna felhozakodni a csali kérdésével. Ez persze ahhoz a fura állapothoz vezet, hogy a cikk szerzője, netalántán a "nagyfőnök" az elefántcsonttoronyban békésen hallgat, hiszen nem szállhat szembe nyíltan saját üzlettársaival és konjunktúrájával és hordhatja le a pontyozás egyéb válfajait, ezért moderálással, illetve az agymosott plebz mindenható erejével söpri le a véleményed.

A bojlis egy szitokszó, amit úgy fejlesztettek ki az elmúlt évtizedben, hogy megtestesítse azt, aki nem haldorádós, nem feederes, nagyon gazdag, nem használ Spro-t, nem használ pellet packot, rossz arcú, terepruhás ember, aki terepgatyát hord, terepszandált és terepjáróval megy ki a terepre. 

Persze kivéve a saját bojlisaikat, hisz azok haldorádós bojlisok.

Hogy mennyire elfeledtük a "hagyományos", vagy legalábbis annak mondott fenekezés minden előnyét, hogy milyen szinten elhalványult és összemosódott minden olyan csali, a pelleteken és bojlikon kívül, amivel pontyot lehet fogni pontyozóbottal és hogy hogyan vált a pontyozóbot és a rodpod egy fiktív "bojlis" réteg szimbólumává, annak minden nap tanúi lehetünk, ha akár csak a boltok választékát szemügyre vesszük. 

Érdemes megfigyelni a szegregációt a módszerekben az elmúlt évtizedben. Honnan is indultunk? 

- Minden rossz, ami nem természetes csali és nem feederen használják.

Ez a gondolat aztán szépen lassan átcsapott abba, hogy:

- Minden rossz, ami nem feederen használt, de érdemes a pelletekkel kezdeni.

Ezen a ponton próbálták meghúzni a bojlis határvonalat, versenyeztették a VDE pelleteket más gyártók bojlijaival, körülménytől függően impozáns eredményt felmutatva. Sugallva, hogy ez itt kérem nem bojlizás, hanem büszke feederezés.

- Minden rossz, ami nem pellet (ami már rég bojli, de ezt nem mondhatjuk ki).

 Erről meg eszembe jutott egy privát jóslat, amit sok egyéb hülyeségem mellett valami vita közepén dobtam be pár éve, miszerint hamarosan úgyis mindenki feederrel fog bojlizni.

A határvonal teljesen megszűnt, mert a kisgömböc beforgatott minden csalit és minden módszert. A határvonal maga a feederbot használata és Döme személye. A szegregációs manifesztum. Hát igen, én már kinőttem az aranyborjúban való hitből.

Remélem, egyre többen fogják ezt észrevenni, mert nekem már nagyon a bögyömben van.

 

...
(És ezért a sok pofázás helyett a vicc kedvéért azért leírom legközelebb, hogy mit lehetne egyszerűbben megoldani feeder nélkül. :)

Hja: ceterum censeo, ne vásárolj össze szemetet.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kahuna.blog.hu/api/trackback/id/tr363464009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommirra · http://redsavina.blog.hu/ 2012.01.07. 12:46:06

leírom röviden a horgászos történetem.
2 éve amikor elkezdtem az egészet akkor nem tetszett a feeder bot vettem bojlis botokat. de 25-28as zsinórral, dobóelőtéttel és etetőkosárral horgászom. akkor most mi vagyok? bojlis? feederes? én a klasszikus fenekező modern változatát jelölném meg. nulláról kezdetem a horgászatot nem nagyon volt aki tanítson. de a haldó-n hamar rájön az ember hogy a marketing árad az oldalról.de aki nem borjú az elvonatkoztat és nem is kötelező oda járni. ritka de talán van olyan oldal ahol elhiszem amit írnak.
vettem én is rod podot meg bojlit és pelletet stb. de nem akarok bojlis lenni, sem feederes. szimplán használom azokat a szerelékeket, csalikat amikre azt hiszem eredményes lehet a vízparton. és horgásszon mindenki azzal amivel a pénztálcája engedi. nem vagyok balos de ide most illik a "rasszizmus a kisemberek sznobériája" gondolat.
de ha úgy nézzük akkor engem most lenéz mind a két tábor?
lesz@rom.
Hobo után szabadon: Ne bántsatok engem, mert én nem haragszom

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.01.13. 23:06:45

@tommirra: szívemből beszélsz, az a helyzet.

Egyesek azt gondolják, hogy meg kell határozni magunkat valami halmaz mentén, hogy kellően belepasszoljuk a mintába.

Légy "biciklis", légy "bojlis", légy "feederes", légy "városias", légy "művelt", légy "diplomás", légy "értelmiségi".

Csak passzolj valami rétegbe, hogy aztán jól meg is tudjunk mérni, hogy azon a rétegen belül hova tartozol, és hogy a következő alkalommal, amikor egy marketinges készíti a fókuszcsoportra a szegmentációt, akkor pont bele tudjál illeni.

Még jó, hogy van ez a horgászat, amibe nem ugathat bele senki, ha nem hagyjuk nekik.

Engem nem sokan olvasnak, de remélem sokan gondolkoznak így.

tommirra · http://redsavina.blog.hu/ 2012.01.14. 08:05:59

mindenki akar valahova tartozni, hiszen erősen szociális beállítottságúak vagyunk.
elég vicces lenne ha a vízparton odamenne az xyz baits embere minden horgászhoz, próbáld ki a legújabb termékét.
pl. a nagy bringás versenyeken van olyan, hogy a shimano vagy valaki kiáll a nagy szervizkamionnal és a saját termékes dolgaikat, jobb esetben bármelyik gyártó alkatrészeit átnézik, karbantartják, beállítják ingyen.

Chayenne 2016.02.07. 17:12:57

Jó, hogy ezt leírtátok.....bár előbb-utóbb én is láttam volna. Akár hová csöppenek, nem kell sok idő, hogy észrevegyem, minden nagyobb közösséget - lásd horgászok - ízekre szed a marketing, a biznisz, és szemben álló táborokat alakít ki.....oszd meg és.....

Kár..... de jó dolog ebből hamar ébredni....
süti beállítások módosítása